Informacje dla rodziców

5 października z okazji Światowego Dnia Uśmiechu przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego przywitali nauczycieli oraz swoich kolegów i koleżanki naklejką z uśmiechem. Podczas audycji prezentowanej przez radiolę dowiedzieliśmy się także kilku ciekawostek na temat uśmiechu.

Życzymy wszystkim, aby uśmiech towarzyszył im nie tylko od święta!

 

We wrześniu nasza szkoła brała udział w ogólnopolskiej akcji „Wyślij kartkę do Powstańca” organizowanej przez Fundację Sensoria.

Każda z klas naszej szkoły przygotowała szczególne podziękowania dla bohaterów, które zostały wysłane do żyjących Powstańców.

Jeszcze raz dziękujemy Naszym Bohaterom!

26 września obchodziliśmy Europejski Dzień Języków. Uczniowie klas I-III wykonali flagi krajów europejskich w różnych technikach plastycznych. Uczniowie klas IV-VIII przygotowali plakaty przedstawiające ciekawostki dotyczące języków europejskich. Ponadto, przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego prezentowali w tym dniu piosenki w języku hiszpańskim oraz niemieckie łamańce językowe. Czytali również młodszym uczniom bajki w języku angielskim.

Od 8 października 2018 r. wprowadzamy 2 przerwy obiadowe:
1) 11.30 – 11.50 (obiad kl. I-III)
2) 12.35 – 12.50 (obiad kl. IV-VIII)

Układ przerw po korekcie:

  • 8:00 – 8:45 (10 min.)
  • 8:55 – 9:40 (10 min.)
  • 9:50 – 10:35 (10 min.)
  • 10:45 – 11:30 (20 min.) – obiad kl. I-III
  • 11:50 – 12:35 (15 min.) – obiad IV-VIII
  • 12:50 – 13:35 (5 min.)
  • 13:40– 14:25 (5 min.)
  • 14:30 – 15:15

W dniu 18.09.2018r. uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2  pod opieką mgr IZYDORA INGRAMA brali udział w Powiatowych Indywidualnych Mistrzostwach Młodzieży Szkolnej w Lekkoatletyce. 

        Dziewczęta wystąpiły w składzie: MAJA WĘGRZYN, ZUZANNA DUDEK, MARTYNA DUL[ bieg na 100m], KINGA JAKOBUS [ rzut dyskiem ].

Chłopcy wystąpili w składzie: MIKOŁAJ CISŁO, KACPER NOWOROLNIK, BARTOSZ PIECHOTA, [ bieg na 100m],  ŁUKASZ SŁĄBA[ bieg na 1000m].

Najlepszy wynik ze wszystkich dziewcząt z naszej szkoły uzyskała: KINGA JAKOBUS, która w rzucie dyskiem uzyskała wynik 18.86, który w ogólnej punktacji  dał bardzo dobre II miejsce.

Wśród chłopców najlepiej zaprezentował się BARTOSZ PIECHOTA, który  w biegu na 100m w swojej serii zajął I miejsce. Niestety nie awansował do biegu finałowego.

W dniu 17.09.2018r. uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2  pod opieką mgr IWONY KAFEL brali udział w Powiatowych Indywidualnych Igrzyskach Dzieci w Lekkoatletyce.

        Dziewczęta wystąpiły w składzie: OLIWIA KRÓL, JULIA GIEC, NIKOLA SOJA [ skok w dal], NINA PIECUCH, KATARZYNA DUDEK ZUZANNA CISŁO, IZABELA MICHNO [ bieg na 60m], WIKTORIA RAJTAR, , JULIA MAZIARZ [ bieg na 600m], ALICJA PARKOSZ [ rzut piłeczką palantową].

Chłopcy wystąpili w składzie: PIOTR CISŁO[ bieg na 1000m], MAKSYMILIAN ZĄBEK, NIKODEM DZIEKAN [ skok w dal], BARTŁOMIEJ GIERA [ bieg na 60m], MAKSYMILIAN KĘTRZYŃSKI, WIKTOR WÓJTOWICZ, KONRAD OGÓREK, MICHAŁ KRĘŻEL [ rzut piłeczką palantową].

Najlepszy wynik ze wszystkich dziewcząt z naszej szkoły uzyskała: IZABELA MICHNO, która w biegu na 60m znalazła się w ścisłym finale i zajęła w nim bardzo dobre III miejsce.

Wśród chłopców najlepiej zaprezentował się WIKTOR WÓJTOWICZ, który w rzucie piłeczką palantową z wynikiem 47m zajął III miejsce.

W dniach 17 – 18 września 2018 roku w naszej szkole odbył się pokaz filmów w Kinie Sferycznym.
Celem naszym było zainteresowanie uczniów nową, nietradycyjną formą kształcenia.
W trakcie pokazu widzowie oglądali trójwymiarową przestrzeń, która zmienia u odbiorcy wizualne i fonetyczne odczucia. Uczniowie obejrzeli filmy dostosowane do wieku o tematyce przyrodniczej i historycznej.

Uczniowie klasy VI b przystąpili do międzynarodowego projektu Cambridge English Penfriends, który polega na wymianie korespondencji z rówieśnikami z różnych stron świata. Głównym celem projektu jest kształtowanie umiejętności posługiwania się językiem angielskim, a także nawiązywanie przyjaźni z uczniami z innych krajów.

Udało nam się nawiązać współpracę ze szkołą Escuela de Enseñanza Media Orientada N° 431 w Argentynie. Właśnie wysłaliśmy nasze pierwsze kartki i z niecierpliwością czekamy na listy od naszych kolegów i koleżanek ze szkoły partnerskiej.

Koordynatorem projektu w naszej szkole jest pani Katarzyna Pluta.

Nasza szkoła po raz ósmy przystąpiła do  Programu Insta.Ling dla Szkół. Insta.Ling jest stroną WWW do nauki słówek języków obcych oraz ortografii języka polskiego. Nauczyciel przydziela słówka z przerabianego w szkole materiału, a uczniowie razem z Insta.Ling powtarzają je w domu. Nauczyciel i rodzice dostają szczegółowe raporty o systematyczności pracy ucznia i jego postępach w nauce, a Insta.Ling dba, aby powtórki słówek były dostosowane indywidualnie do potrzeb ucznia. Uczestnictwo w Programie Insta.Ling dla Szkół daje bezpłatny dostęp do systemu dla nauczyciela, uczniów i rodziców. Szkolnymi administratorami są p. Monika Dydo i p. Aneta Hyjek.

Dzięki systematycznej pracy nad słownictwem i ortografią nasi uczniowie uzyskują bardzo dobre wyniki nauczania oraz odnoszą liczne sukcesy w konkursach.

Zachęcamy wszystkich uczniów do udziału w programie i utrwalania słownictwa w ten nowoczesny i atrakcyjny sposób.

Informujemy, że od dnia 24.09.2018 r. (poniedziałek) nastąpi zmiana czasu trwania przerw międzylekcyjnych.

Nowy układ (kolejno: nr lekcji, czas trwania lekcji, czas trwania przerwy):

1. 8:00 – 8:45 (10 min.)
2. 8:55 – 9:40 (10 min.)
3. 9:50 – 10:35 (15 min.) – obiad
4. 10:50 – 11:35 (15 min.) – obiad
5. 11:50 – 12:35 (15 min.) – obiad
6. 12:50 – 13:35 (5 min.)
7. 13:40 – 14:25 (5 min.)
8. 14:30 – 15:15

Czas trwania przerw wydłużono ze względu na zorganizowanie kolejnych przerw obiadowych.